Atunci când e vorba de sănătate ar trebui alocat timp, atât de mult cât e necesar până la găsirea celei mai bune soluții; un diagnostic precoce poate salva vederea, în același timp o întârziere poate duce la pierderea ireversibilă a vederii, oricât timp ai avea ulterior pentru aceasta.
Majoritatea caută modalitatea cea mai rapidă pentru a obține o vedere mai clară și merg la Optică pentru ochelari, ocolind medicul; e la fel de greșit precum am solicita un baston sau un cărucior când nu mai poți merge - de fapt ar trebui să mergi la medic pentru a trata boala apărută dacă e posibil; uneori o amânare poate face imposibilă restabilirea sănătății oculare.
Avem ochelari de soare obișnuiți, "ready made", dar e posibil și de cele mai multe ori e mai bine, să se comande ochelari de soare personalizați pentru fiecare (cu filtre de protecție potrivite pentru "slăbiciunile" oculare ale fiecăruia, eventual și cu dioptriile necesare, astfel încât confortul vizual să fie maxim.
Se fac consultații gratuite prin asigurările de sănătate; în privat o consultație de bază costă 150 lei; investigațiile speciale care ar fi utile în funcție de diagnosticul găsit, se achită separat.
Corectarea vederii în cazul miopiei se poate face:
1. cu ochelari,
2. cu lentile de contact "moi" (mai cunoscute),
3. cu lentile de contact "rigide" purtate ziua,
4. cu lentile de contact "rigide" purtate doar noaptea (o opțiune mai bună, dar mai puțin cunoscută),
5. operația (chirurgie refractivă)
Lentilele de contact "rigide", bine adaptate, sunt opțiunea cea mai bună, cu cele mai puține riscuri pentru ochi.
Acest mod de purtare a lentilelor de contact se numește și ortokeratologie (OKT); la miopi, lentila purtată în medie 7-8 ore pe noapte, reușește să remodeleze corneea astfel încât persoana să poată vedea bine pe tot parcursul zilei (restul de 16-17 ore, chiar și mai mult), FĂRĂ a mai purta ceva (FĂRĂ ochelari sau lentile de contact); oferă libertate de mișcare, posibilitate pentru orice sport, un câmp vizual larg, confort ocular (și nu numai) maxim.
Utilizând "lentile de noapte", reducând timpul petrecut în fața ecranelor digitale, exerciții de gimnastică oculară, optimizând alimentația și modul de viață.
Dacă observați ceva suspect - copilul poate fi consultat în primele zile de viață; sunt multe boli generale care se asociază și cu afectare oculară; "ochii care mai fug" sau strabismul intermitent pot fi întâlnite la sugar până la 8-10 luni fără a necesita tratament decât dacă persistă după această vârstă; dacă părinții au probleme oculare - e bine să aducă copiii la control cât mai devreme; dacă nu sunt semne de suspiciune a unei afecțiuni oculare - copilul poate fi adus la medic doar după vârsta de 3 ani când colaborarea cu ei e mai bună; orice copil trebuie să aibă cel puțin o vizită la oftalmolog înainte de 5 ani.
Ori de câte ori simți un disconfort ocular sau vizual; persoanele cu boli generale (ex. diabet, hipertensiune arterială, etc.) ar trebui să fie văzute o dată pe an; după 40 de ani orice persoană sănătoasă ar trebui să aibă un consult la 2 ani; dacă în familie aveți rude cu boli oculare (glaucom, degenerescență maculară, vicii de refracție, strabism, boli de retină, etc.) ar fi util să vă faceți și dumneavoastră un consult.
str. Moților, nr. 9, ap. 8,
Cluj-Napoca, România
Aproape de parcarea de la primărie
str. Siretului, nr. 16,
Cluj-Napoca, România
Telefon: 0364.107.206 sau 0745.659.945
E-mail: vezibine@oftareview.com