vicii-de-refractie-1

Determinare vicii de refracție

Prin vicii de refracție ne referim la afecțiuni oculare care împiedică ochiul să focalizeze în mod corespunzător lumina, cauzând vederea încețoșată. Cele mai comune vicii de refracție sunt afecțiunile de tipul miopie, hipermetropie și astigmatism, însă trebuie menționată și prezbiopia, despre care se vorbește mai puțin.

 

Cauza instalării unor vicii de refracție este, de regulă, forma anormală a globului ocular care împiedică focalizarea a luminii pe suprafața retinei. În cazul prezbiopiei însă, vorbim de o cauză diferită: îmbătrânirea cristalinului, acea lentilă naturală a ochiului.

Măsurarea acestor vicii de refracție se realizează cu ajutorul aparatelor computerizate, care stabilesc dioptria globului ocular. În funcție de valoarea dioptriilor, medicul oftalmolog poate recomanda diferite tratamente de corecție: ochelari cu lentile speciale, lentile de contact sau chiar intervenții de chirurgie refractivă pentru corectarea dioptriilor cu laser sau implantarea de cristalin în scop refractiv.

Miopia, cel mai frecvent viciu de refracție

Aproximativ o treime din populația lumii suferă de miopie. Ochiul miop vede clar obiectele situate aproape, însă întâmpină probleme atunci când vine vorba de acuitatea vizuală la distanță.

Ochiul miop este ochiul cu putere refractivă în exces, în raport cu lungimea sa axială. Cuvântul miopie provine de la Galen (considerat ultimul mare medic al antichităţii, 130 d.Hr. – 200 d.Hr.), din “meyen” = a închide şi “ops” = ochi. Romanii considerau miopia un handicap vizual permanent, numit vicium perpetuum.

Există două tipuri principale de miopie:

  • miopie benignă (miopia școlarului) - se instalează în jurul vârstei de 6-7 ani și ajunge la valori maxime de -6,00 sau -7,00 dioptrii.
  • miopie malignă (progresivă) - este un viciu de refracție din naștere și evoluează accentuat de-a lungul vârstei, atingând valori de până la -20,00 sau chiar -40,00 dioptrii.

Ca simptomatologie, miopia se identifică prin:

  • acuitate vizuală scăzută la distanță;
  • dificultăți la șofat pe timp de noapte;
  • dificultatea de a citi subtitrările filmelor la TV sau orice alte texte aflate la distanță;
  • tendința de a face ochii mici pentru a distinge obiectele/ persoanele la distanță.

Ce trebuie să știți despre hipermetropie?

Ochiul hipermetrop are puterea refractivă insuficientă în comparatie cu lungimea axială. Cuvântul hipermetropie provine din “hyper” = în exces, “met” = măsurare şi “opia” = a ochiului.

În trecut, hipermetropiei i s-a acordat mai puţină atenţie decât altor vicii de refracție (miopia) deoarece s-a considerat că este cauzata aproape numai de factori genetici şi ereditari. Hipermetropia duce la scăderea acuităţii vizuale atât în vedere departe, cât şi în vedere aproape, în funcţie de capacitatea de acomodare, deşi cele mai importante simptome specifice se manifestă în vedere aproape.

La copii, hipermetropia a fost asociată cu abilitate scăzută la citit, cu rezultate mai slabe la testele de inteligenţă, cu dificultăţi la învăţat şi întârziere în dezvoltarea abilitătilor de percepţie vizuală.

Printre cele mai frecvente semne că pacientul suferă de hipermetropie se află:

  • dificultatea în a vedea/distinge obiecte aflate în apropiere;
  • dificultatea în lecturarea cărților/ textelor aflate la o distanță mică;
  • oboseală oculară, cefalee și migrene accentuate asociate activităților ce implică apropiere: citit, pictat, cusut etc.;
  • tendința de a de a face ochii mici pentru a distinge obiectele/ persoanele aflate în apropiere sau de a depărata obiectul de ochi.

Vedere deformată? Probabil suferiți de astigmatism

Astigmatismul se identifică prin efectul de privire nu doar încețoșată, ci și dublă sau deformată. Acest lucru se datorează corneei cu o suprafață neregulată care determină focalizarea luminii în mai multe puncte pe suprafața retinei. Astfel, imaginea se creează și este transmisă la creier într-un mod eronat sau denaturat.

Prin astigmatism, atât vederea la distanță, cât și cea la apropiere, sunt afectate. El poate apărea în mod independent sau însoțind și alte vicii de refracție: miopie sau hipermetropie.

Cele mai frecvente simptome pentru astigmatism sunt:

  • vedere încețoșată;
  • imagine dublă/distorsionată;
  • oboseală și dureri de cap;
  • vedere nocturnă afectată;
  • dificultatea în a distinge litere/ cifre asemănătoare ca formă (ex. E și F).

Atenție! De multe ori, simptomele de astigmatism sunt confundate cu cele de keratoconus, o boală degenerativa care se manifestă prin deformarea globului ocular din sferă în con. De cele mai multe ori însă, astigmatismul apare și ca o consecință a instalării acestei afecțiuni.

Pe măsură ce keratoconus avansează, acesta va manifesta și simptome specifice: imagini fantomă, halouri, sensibilitate pronunțată la lumină.

Este indicat, astfel, să mergeți frecvent la medicul oftalmolog fie că ați fost diagnosticat deja cu vicii de refracție, fie că vă confruntați cu o simptomatologie caracteristică. Specialistul va stabili dacă este vorba într-adevăr de simple vicii de refracție (miopie, hipermetropie ori astigmatism) sau de afecțiuni mai complexe, cum este și acest keratoconus.

Vă așteptăm în clinica Ofta Review pentru un consult de specialitate! Programați-vă acum!

Centrul de investigații oftalmologice OftaReview I

str. Moților, nr. 9, ap. 8,
Cluj-Napoca, România

Aproape de parcarea de la primărie

Centrul de investigații oftalmologice OftaReview II

str. Siretului, nr. 16,
Cluj-Napoca, România

Programări

Telefon: 0364.107.206 sau 0745.659.945
E-mail: vezibine@oftareview.com

PROGRAMĂRI ONLINE

Prin trimiterea mesajului și a datelor completate mai sus sunt de acord cu Politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal Oftareview.com