O tensiune oculară crescută este o manifestare frecventă, dar fără simptome care, nedepistată la timp, poate cauza leziuni serioase la nivelul ochiului, reprezentând astfel unul dintre principalii factori de risc pentru boala oculară cronică, glaucomul.
O tensiune oculară problematică se manifestă printr-o presiune intraoculară (i.o.p) care depășește valorile normale (peste 21 mm Hg). Ea apare frecvent în cazul pacienților cu miopie, hipertensiune arterială sau diabet, însă poate fi determinată de o varietate largă de factori: de la medicamente și intervenții chirurgicale precedente până la înaintarea în vârstă și ereditate (se poate moșteni în familie).
Întrucât nu prezintă simptome, cea mai eficientă metodă de diagnosticare pentru o tensiune oculară anormală (hipertensiune oculară) este efectuarea examenelor oculare de rutină care includ tonometria (măsurarea valorilor de presiune intraoculară sau i.o.p).
O tensiune oculară anormală nu este o afecțiune în sine. În fază incipientă, aceasta nu provoacă modificări detectabile la nivelul acuității vizuale, nici deteriorări ale structurii ochilor. Cu toate acestea, fără tratament ori supraveghere medicală, o tensiune oculară anormală poate avansa în timp, cauzând leziuni iremediabile la nivelul ochiului, fenomen ce este cunoscut drept glaucom.
Glaucomul este o afecțiune cronică ce are ca efect deteriorarea nervului optic, ducând la degradarea și chiar pierderea vederii. Boala glaucom se manifestă în special la pacienții de peste 40 de ani și reprezintă motivul principal de orbire în cazul persoanelor de peste 60 de ani.
Leziunile pe care le produce glaucomul la nivelul nervului optic sunt ireversibile, însă boala poate fi încetinită din evoluție prin diferite tipuri de tratament sau chiar prin intervenții chirurgicale, în funcție de cât de avansat este glaucomul, dar și de particularitățile fiecărui pacient.
Cea mai eficientă metodă de prevenire pentru glaucom este consultul oftalmologic periodic și, în cazul diagnosticării cu hipertensiune oculară, urmărirea unui tratament cu picături sau medicamentos care să urmărească o scădere la nivel de presiune intraoculară (i.o.p). O presiune intraoculară crescută este principalul factor ce stă la baza apariției și evoluției bolii glaucom.
Vă așteptăm la Ofta Review pentru un consult de rutină! Haideți să descoperim împreună dacă vă confruntați cu o presiune intraoculară crescută și cu o tensiune oculară anormală! Specialiștii noștri sunt pregătiți să vă ofere cele mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticare și tratarea afecțiunii de glaucom.
Vă punem la dispoziție aparatură medicală de înaltă tehnologie, ideală pentru o măsurare eficientă de presiune intraoculară:
Acest dispozitiv măsoară gradul de aplatizare a corneei sub acțiunea unui jet de aer pe ea. Gradul de presare permite medicului să determine presiunea din interiorul ochiului.
O membrană de presiune este montată în sonda pentru măsurarea presiunii intraoculare (i.o.p). Principiul este de a analiza forma corneei. Cu cât este mai mare concavitatea curburii membranei, cu atât este mai mare valoarea de presiunea intraoculară. Sonda este echipată cu un senzor piezo, care detectează schimbări minime în poziția corneei și o transformă într-un semnal electric.
Vă așteptăm cu drag la consult! Contactați-ne o programare!
str. Moților, nr. 9, ap. 8,
Cluj-Napoca, România
Aproape de parcarea de la primărie
str. Siretului, nr. 16,
Cluj-Napoca, România
Telefon: 0364.107.206 sau 0745.659.945
E-mail: vezibine@oftareview.com