perimetrie-computerizata-1

Perimetrie computerizată

CTestul de perimetrie computerizată (cunoscută și ca test de câmp vizual) este o investigație de bază care permite monitorizarea nervului optic. În acest fel, medicul oftalmolog poate verifica dacă nervul prezintă o funcționalitate optimă sau, din contră, dacă există anumite leziuni la nivelul acestuia.

Perimetrie computerizată statică (PC) și câmpul vizual (CV)

Prin câmp vizual (CV) înțelegem acea parte esențială a funcției vizuale. Câmpul vizual este definit ca aria din mediul înconjurător percepută vizual de unul sau ambii ochi în direcția fixării, fără mișcarea capului sau a ochilor.

Cum se formează câmpul vizual? Iată! Fenomenele optice sunt percepute de ochi și transmise creierului de-a lungul căii vizuale aferente sub formă de lumină, culori, contururi, forme, contraste și mișcări în cazul câmpului vizual monocular, fiind integrate sub forma vederii stereoscopice tridimensionale în spațiu, într-un câmp vizual binocular. Restricțiile de câmp vizual au, așadar, un impact major asupra calității vieții pacienților.

Testul de perimetrie computerizată statică măsoară, într-o metodă sistematică și standardizată (formă, dimensiune, culoare, intensitate și durată a stimulului luminos) sensibilitatea pacientului la lumină. Este folosită o cupolă hemisferică, în fața căreia pacientul este așezat cu capul stabilizat, un ochi acoperit și privirea fixă spre centrul cupolei. Îi sunt prezentați stimuli luminoși de diferite dimensiuni și intensităţi, iar pacietul semnalizează percepția acestora în câmpul vizual prin apăsarea unui buton de răspuns sau verbal, răspunsul său fiind consemnat în punctul corespunzător al hărții de câmp vizual.

De ce este necesară un test de perimetrie computerizată statică?

O perimetrie computerizată este o investigație de bază în monitorizarea afecțiunilor ce au un impact la nivel de nerv optic. Analiza de câmp vizual este importantă în:

  • detectarea defectelor de câmp (scotoamelor) în glaucom, retinopatii diabetice, DMS şi alte boli neurooftalmologice grave;
  • aprecierea evoluţiei bolilor oftalmologice (stagnare, regresie funcţională sau deteriorare progresivă cu pierdere de funcţie vizuală)

Doriți să realizați o evaluare de câmp vizual? Vă așteptăm în clinica Ofta Review pentru o perimetrie computerizată statică. Împreună, ne putem asigura că vederea dvs. este în siguranță! Faceți o programare!

Centrul de investigații oftalmologice OftaReview I

str. Moților, nr. 9, ap. 8,
Cluj-Napoca, România

Aproape de parcarea de la primărie

Centrul de investigații oftalmologice OftaReview II

str. Siretului, nr. 16,
Cluj-Napoca, România

Programări

Telefon: 0364.107.206 sau 0745.659.945
E-mail: vezibine@oftareview.com

PROGRAMĂRI ONLINE

Prin trimiterea mesajului și a datelor completate mai sus sunt de acord cu Politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal Oftareview.com