acuitate-vizuala-1

Testare de acuitate vizuală

Testul pentru acuitate vizuală constituie etapa de bază în consultul oftalmologic. Acesta are drept scop măsurarea clarității vederii și identificarea eventualelor semne de ambliopie (scăderea vederii), deficiențelor de refracție sau alte afecțiuni oftalmologice.

Ce include testul de acuitate vizuală?

Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a distinge diferite forme, litere sau obiecte dispuse la o anumită distanță. Prin testul de acuitate vizuală, oftalmologii se asigură că pacientul poate identifica cifre sau litere de dimensiuni descrescătoare, aflate pe un panou luminos (pentru testarea de acuitate vizuală la distanță), respectiv pe o carte/broșură (pentru a testa acuitatea vizuală la apropiere).

În funcție de rezultatele acestui test, medicul oftalmolog poate aprecia dacă pacientul are o acuitate vizuală normală sau dacă înregistrează deficiențe de vedere. Cele mai frecvente afecțiuni asociate în ambliopie sunt viciile de refracție.

O acuitate vizuală scăzută la distanță este, cel mai frecvent, un efect al miopiei, în timp ce acuitatea vizuală scăzută la apropiere înseamnă, în majoritatea cazurilor, că pacientul suferă de hipermetropie. În cazul unor pacienți, este posibil ca miopia și hipermetropia să se manifeste în același timp, caz în care se recomandă tratamentul cu lentile progresive. Varianta unor lentile progresive înlocuiește, de fapt, trei perechi de ochelari, asigurând o acuitate vizuală bună la distanță mică, intermediară și apropiată.

Testul de acuitate vizuală la copii

Este important ca acuitatea vizuală să fie evaluată încă din primii ani de viață. Înaintea vârstei școlare, pentru măsurarea acuităţii vizuale se utilizează desene sau litera E orientată în diferite sensuri (orientare pe care subiectul trebuie să o indice).

Până în jurul vârstei de 6-7 ani, copiii pot să prezinte semne de ambliopie (cunoscută și ca sindromul ochiului leneș). Depistată de la o vârstă fragedă, ambliopia este complet reversibilă, iar acuitatea vizuală poate fi restabilită prin tratament: fie se instalează un petic peste ochiul sănătos, forțând ochiul afectat să depună mai mult efort, fie se aplică picături cu atropină, care scad temporar acuitatea vizuală a ochiului sănătos și îl obligă pe cel afectat să se dezvolte normal. Dacă vorbim de ambliopie asociată cu strabism sau vicii de refracție, tratamentul se realizează prin purtarea de ochelari speciali sau chiar prin intervenții chirurgicale.

Testați-vă acuitatea vizuală la Ofta Review!

Doriți să vă asigurați că aveți o acuitate vizuală optimă? Vă așteptăm la un consult în clinica Ofta Review. Specialiștii cu experiență, dar și apararatura medicală de ultimă generație ne recomandă pentru diagnosticarea de maximă precizie și tratarea eficientă a unui spectru larg de afecțiuni oftalmologice. Programați-vă acum!

Centrul de investigații oftalmologice OftaReview I

str. Moților, nr. 9, ap. 8,
Cluj-Napoca, România

Aproape de parcarea de la primărie

Centrul de investigații oftalmologice OftaReview II

str. Siretului, nr. 16,
Cluj-Napoca, România

Programări

Telefon: 0364.107.206 sau 0745.659.945
E-mail: vezibine@oftareview.com

PROGRAMĂRI ONLINE

Prin trimiterea mesajului și a datelor completate mai sus sunt de acord cu Politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal Oftareview.com