Termenul de diplopie (vedere dublă) definește o insuficiență de convergență a aparatului oculomotor, transpusă în incapacitatea ochilor de a lucra împreună pentru focusarea unei imagini. Mai exact, în diplopie, unul dintre ochi are tendința de a se orienta către exterior, creând un efect de vedere dublă sau neclară.
Diplopia este asociată deseori cu alte afecțiuni neurologice, neuro-oftalmologice și sistemice precum strabismul, scleroza multiplă, afecțiuni tiroidiene, diabet sau tumori.
Sistemul nervos coordonează mișcările globilor oculari prin executarea mișcărilor asociate, mișcarea izolată a unui singur ochi nefiind posibilă.
În condiții normale, când paralelismul axelor vizuale este menținut prin efortul mușchilor oculomotori, se realizează vedere binoculară normală, ceea ce reprezintă o funcție importantă a vederii.
Deviația axelor oculare determină pe lângă problemele estetice și importante tulburări funcționale, fiind perturbate atât vederea binoculară, cât și cea monoculară.
Pe lângă efectul clar de vedere dublă, diplopia vine la pachet cu o simptomatologie complexă:
Examinarea tulburălilor vederii binoculare cuprinde următoarele etape:
Porțile clinicii Ofta Review sunt mereu deschise pentru pacienții săi. Dacă vă confruntați cu diplopie, vă invităm la un consult de specialitate pentru a investiga în amănunt cauza și implicațiile acestei afecțiuni pentru dvs. Vă așteptăm cu drag!
str. Moților, nr. 9, ap. 8,
Cluj-Napoca, România
Aproape de parcarea de la primărie
str. Siretului, nr. 16,
Cluj-Napoca, România
Telefon: 0364.107.206 sau 0745.659.945
E-mail: vezibine@oftareview.com